Arte Marțiale

PANGRATION (ΠΑΓΚΡΆΤΙΟΝ) – TOATE PUTERILE

Pangration Athlima, în funcție de influențele lingvistice și fonetice, este cunoscut și ca Pankration, Pancrace, Pancratium, Pancrazio.

Conform tradițiilor grecești, eroii mitici Heracles (Hercule) și Theseus (Tezeu), sunt inventatorii Pangration Athlima. 

Conform istoricilor, Pangration se practica în Grecia cu 2000 de ani î.Hr., fiind o luptă totală în care se foloseau lovituri de brațe și picioare, coate și genunchi, proiectări, tehnici articulare, chei și strangulări, fiind parte integrantă din pregătirea militară a grecilor și faimoșilor spartani. 

Pangration a fost introdus ca disciplină a Jocurile Olimpice în anul 648 î.Hr. devenind cea mai respectabilă probă timp de peste 1 mie de ani, până când Jocurile Olimpice sunt interzise prin lege de un edict al împăratului bizantin Theodosius I în anul 393 d.Hr. 

Redutabila forma de luptă Pangration a început sa fie promovată în afara Greciei începând cu anii ’60 grație lui Demetrios Arvanitis, recunoscut drept tatăl Pangration-ului modern. 

Începând cu anii ’90 se pun bazele MMA (Mixed Martial Arts – Arte Marțiale Combinate), un sistem de luptă modern, la prima vedere, care sa permită pe lângă lovituri de brațe și picioare, lovituri din priză, proiectări și continuarea luptei la sol. Se nasc astfel diverse gale care nu fac decât să reinventeze ceea ce a creat cu mult timp în urmă Pangration, respectiv un complex și complet stil de luptă! 

* UFC, Pride, Bellator, One Championship etc

În a  doua jumătate a anilor ’90 se pun bazele Greek Pangration Athlima Federation cu scopul de a promova Pangration (Pankration) în Grecia. În anul 1999 este înființată International Pankration Athlima Federation (IFPA). Aceasta se transformă în 2011 în World Pangration Athlima Federation (WPAF). Scopul constă în readucerea Pangration acolo unde îi este locul, respectiv disciplină a Jocurilor Olimpice.

JU JITSU – ARTA SUPLEȚII

Ju Jitsu (cunoscut și ca Jujutsu, Jiu-Jitsu sau Jiu Jitsu) s-a dezvoltat pentru a combate samuraii din Japonia feudală ca metodă de a învinge un adversar înarmat și protejat de armură, fără a folosi arme, ci numai mijloace corporale. 

Primele atestări despre Ju Jitsu datează din perioada Nara (710-794 d.Hr.). Spre deosebire de alte arte marțiale*, care se bazează  mai mult pe tehnici de lovire, acest sistem de luptă de apărare s-a focusat pe tehnici articulare, blocaje, dezechilibrarea adversarului, secerări și proiectări, tehnici de lovire cu diverse segmente ale corpului vizând în special punctele vitale ale adversarului, tehnici de imobilizare și strangulări, dar și lupta la sol.

*  karate, muay thay, box, kick boxing etc

Tehnicile de lovire au fost văzute ca fiind mai puțin importante în majoritatea sistemelor japoneze mai vechi din cauza protecției armurii de samurai și pentru că erau considerate mai puțin eficiente decât aruncările și grapplingul.

Cu toate acestea, multe școli moderne de Ju Jitsu includ lovituri. Atât ca pregătire pentru tehnici suplimentare, cât și ca acțiune de sine stătătoare. Din Ju Jitsu s-au desprins alte arte marțiale*, fiecare concentrându-se doar pe anumite elemente. 

*aikido, judo, sambo, bjj, krav-maga, kempo etc

De la începutul anilor 1900, fiecare serviciu militar din lume are un curs de luptă neînarmat bazat pe tehnici Ju Jitsu. 

Ju Jitsu obligă o dezvoltare fizică și mentală a practicantului, dar și imaginația acestuia. Este o artă în sine, adaptabilă după practicant în funcție de înălțime, greutate, dar și caracter.

JUDO – METODĂ FLEXIBILĂ

Judo este o artă marțială japoneză modernă care derivă din principiile Ju Jitsu. Acest sistem este creat în 1882 de către maestrul Jigoro Kano.

Judo se bazează pe folosirea supleței în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase. În Judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări.

La începutul secolului trecut și-a pierdut treptat caracterul și proprietățile de artă marțială, transformându-se în sport. În 1964 judo a devenit probă olimpică. Practicantul se numește judoka. Sala unde se practică judoul se numește dojo.  

Clubul sportiv este afiliat la Federația Română de Pangration Athlima, reprezentată de dl Gheorghe Cojocaru.

Federația Română de Pangration Athlima este membră a World Pangration Athlima Federation.

Vă așteptăm în cele două locații menționate în pagina Contact.